Een grote deel van onze toetjes in onze Raw Vegan Treats Shop bevat dadels. Dat geeft een toetje een lekkere smaak en op deze manier is er geen suiker nodig! Dadels zijn lekker zoet, dat weten we allemaal, maar het wordt niet veel gepraat over de nutriënt-profiel van deze bijzondere fruit. Lees hieronder waarom dadels zo goed zijn voor onze lichaam.
- Nutriëntenbomb: Dadels bevatten veel vezels, ijzer, potassium, magnesium, vitamine B6 & koper. Dadels bevatten ook andere mineralen zoals calcium, zwavel, fosfor en zink.
- Dadels voor energie: Dankzij de natuurlijke suikers leveren dadels ontzettend veel energie. Een Medjoul dadel bevat ongeveer 65 calorieën. Je hersenen hebben deze natuurlijke suikers nodig. Dadels kunnen een ideale tussendoortje zijn.
- Dadels tegen anemie (ijzer-tekort): Je zal het niet denken maar dadels bevatten veel ijzer. In 3 Medjoul dadels zit er 0,6 mg ijzer. Voor vrouwen is dit bijna 4% en voor mannen is het 5,5% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer per dag.
- Lage glycemische index (GI): Wees niet bang voor de natuurlijke suikers. Deze gedroogde fruit heeft een lage GI en ze zullen geen grote bloedsuikerspiegel wisselingen veroorzaken. Ook dankzij vezels worden de suikers langzamer opgenomen in je lichaam. Dit betekent dat je meer stabiele energie ervaart.
- Dadels voor een natuurlijke en makkelijke bevalling: Een andere studie (gepubliceerd in Journal of Obstetrics and Gynaecology - 2017) laat zien dat vrouwen die dadels eten een makkelijke bevalling kunnen ervaren zonder de toevoeging van oxytocine. Deze effect was gemerkt bij het eten van te minste 6 dadels per dag, 4 weken voor de geboorte van hun kind, volgens de onderzoek. Naast dit onderzoek zijn deze positieven effecten ook gemerkt bij moeders die dadels hun hele leven regelmatig eten.
- Dadels steunen de ooggezondheid: dadels bevatten carotenoïden die steunen je zicht. Speciaals belangrijk als je bril draagt (zoals ik) is het van belang om voeding te eten die je ogen steunt.
- Dadels voor gezonde boten: Een onderzoek toont aan dat dadels een chemische element boor bevatten en deze versterkt onze boten (Julie Garden-Robinson, Ph.D., L.R.D., et al.). Het is ook aangetoond dat mineralen zoals magensium, calcium & fosfor versterken de boten en zo kunnen we ziektes zoals osteoporose voorkomen.
- Dadels kunnen je hart & andere organen beschermen: Antioxidant en vezels helpen je slagaders schoon te blijven. Wat bedoelen we met “schoon te blijven” ? Antioxidanten verlagen de slechte LDL cholesterol. Deze cholesterol plakt aan de muren van je slagaders en zo vergroot je de kans op een hartaandoening. Door het verlagen van je LDL cholesterol, wordt je hart beschermd je de risico op een hartaandoening wordt aanzienlijk verlaagd. Antioxidanten bieden bescherming ook tegen andere ziektes zoals breinaandoeningen (bijv. Alzheimer) & kanker. Dankzij antioxidanten zoals fenolen, anthocyanen, ferulazuur, protocatechuïnezuur en cafeïnezuur worden je hersenen beschermd tegen oxidatieve stress (zoals aangetoond in een studie van Musthafa Mohamed Essa, Ph.D. et al.).
Add comment
Comments