3 redenen waarom smoothie op je dagelijkse menu een goed idee is

Smoothies zijn niet alleen ontzettend lekker maar als je de juiste ingrediënten kiest dan kunnen ze een echte nutrientenbomb zijn. Maar wat zijn smoothies eigenlijk? Smoothie is een mengsel van fruit met een mogelijke toevoeging van noten, zaden en/ of groenten. Afgelopen tijd zijn smoothies heel populair geworden. Waarom is dat zo? Laten we gaan kijken waarom smoothies op je dagelijkse menu zal kunnen staan.

  1. Een maaltijd binnen 5 minuten klaar: We leven in een drukke maatschappij en vaak voelen mensen dat gezond eten lastig is en het neemt veel tijd in beslag. Speciaals als je kleine kinderen hebt denk je dat je nooit tijd hebt om te bedenken hoe je gezonder zal kunnen eten. Zoek niet verder! Smoothie maken kost je 5 minuten. Denk een of twee dagen ervoor aan je favoriete fruit, pak wat spinazie en chia zaden erbij, voeg wat gedroogde fruit toe en daar is je maaltijd! Rijk aan energie en nutriënten! LET OP: als je een smoothie als een maaltijd wilt eten dan zorg ervoor dat je voldoende fruit gebruikt (400-600g per smoothie). Een smoothie van 1 banaan en 50g blauwe bessen mag je geen maaltijdsmoothie noemen. Het is dan meer en tussendoortje.

 

  1. Nutriëntenbomb: Een maaltijdsmoothie bevat 700-1000 kcal. Als je genoeg fruit en groene blaadjes zoals spinazie toevoeg, krijgt je lichaam hierdoor ontzettend veel nutriënten binnen. Uit mijn ervaring, een smoothie van 800kcal biedt al rond 50-60% van je totale dagelijkse inname van alle nutriënten van je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Maak zelf een experiment: Stel dat je een dag een broojde eet als lunch en andere dag kies je een maaltijdsmoothie als je lunch. Zoek een Cronometer app (gratis) op, voeg je ingrediënten toe in de app en kijk hoeveel voedingswaarde een broodje met kaas (of andere ingrediënt die je op je brood doet), heeft. Dan schrijf je de ingrediënten van je maaltijdsmoothie -lunch op een andere dag in die app. Vergelijk de nutriënten-profiel. Welke zal meer voedingswaarden leveren denk je zelf? Het maakt echt wel uit of je een broodje of een maaltijdsmoothie eet. De smoothie levert veel meer voedingswaarden dan een broodje!

 

  1. Spijsvertering met gemak: Gehele voedingsmiddelen - onbewerkt voedsel zoals groenten en fruit bevat veel vezels, natuurlijk water en enzymen. Dit zijn belangrijke elementen en factoren die bepalen hoe makkelijk of moeilijk de spijsvertering verloopt. Door het natuurlijke proces van spijsvertering wordt het voedsel gebroken. Omdat de smoothie een mengsel is – waardoor alle ingrediënten al “gebroken” zijn, hoeft je lichaam niet zo hard te werken om voedsel te verteren. Als voedsel droog is, weinig vezels bevat en weinig tot geen enzymen bevat kost het je lichaam meer energie om dit te verteren. Hoe makkelijker en efficiënter het proces van spijsvertering verloopt hoe meer energie je overhoudt.

 

Hoe maak je een maaltijdsmoothie? Het is eigenlijk heel simpel:

  1. Kies je favoriete fruit (400-600g – bijv: 3 bananen, 150g bessen)
  2. Maak hem schoon onder de kraanwater
  3. Snij in stukjes
  4. Kies je toevoeging (noten 10-15g, zaden 5-10g (chia / lijnzaad), groenten 60-150g (spinazie)
  5. Voeg alle ingrediënten in je blender
  6. Voeg water of plantaardige melk toe
  7. Je smoothie is klaar!

 

TIP: Medjoul dadals en bananen zijn een perfecte basis voor een maaltijdsmoothie! Lees meer over de gezondheidsvoordelen van dadels in onze andere blog post. 

Rating: 5 stars
2 votes

Add comment

Comments

There are no comments yet.