Gezondheidsvoordelen: Blauwe bessen

  • Blauwe bessen bevatten veel nutriënten: Ze bevatten ascorbinezuur (vitamine C), vitamine E, kalium, foliumzuur, vitamine B6, polyfenolen, vezels en fytonutriënten. De fytonutriënten worden ook fytochemicaliën benoemd. Ze zijn chemische verbindingen die in planten voorkomen. Het zijn bioactieve plantaardige stoffen die voorkomen in fruit, groenten, granen en andere plantaardige voeding. Carotenoïden, flavonoïden en anthocynanen vallen ook onder fytonutriënten.

 

  • Blauwe bessen bevatten veel antioxidanten: Blauwe bessen hebben de meest antioxidanten van alle fruit! Dat is ook te zien aan zijn donker blauwe kleur. Antioxidanten beschermen jou cellen van vrije radicalen. Deze zijn onstabiele moleculen die jouw cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan veroudering en verschillende ziekten. De belangrijkste antioxidanten in bosbessen zijn flavonoïden omdat deze anthocyanen bevatten. Anthocyanen geven de bessen die mooie kleur ;)  Bovendien, heeft onderzoek aangetoond dat diëten die rijk zijn aan fenolische verbindingen (waaronder blauwe bessen vallen) in verband kunnen worden gebracht met lagere risico's op chronische ziekten, waaronder kanker. Het is dus een goed idee om wat vaker blauwe bessen te eten! 

 

  • Blauwe bessen helpen om de oxidatie van de slechte LDL-cholesterol te voorkomen: Antioxidanten in deze bessen helpen met het reduceren geoxideerde LDL cholesterol. Oxidatie van LDL cholesterol is een stap dichterbij een hartziekte. Volgens meerdere studies, al 75g blauwe bessen heeft de oxidatie van LDL cholesterol aanzienlijk verminderd.

 

  • Blauwe bessen helpen met het verlagen van de bloeddruk: In een studie hebben mensen 50g blauwe bessen voor 8 weken gegeten en hun bloeddruk gedaald.

     

    • Blauwe bessen kunnen een kans voor een hartaanval verkleinen: Een andere studie heeft aangetoond dat mensen die veel anthocyanen (in antioxidanten) ingenomen hebben, hadden een verlaagde risico op een hartaanval in vergelijking met mensen die minimale hoeveelheid geconsumeerd hebben.

     

    • Blauwe bessen kunnen onze cognitieve functies verbeteren: Omdat ze veel antioxidanten bevatten, hebben ze een positieve effect op je hersenen. De antioxidanten beïnvloeden de deel van hersenen die essentieel is voor intelligentie. Een 6-jarig onderzoek bij oudere personen heeft ontdekt dat er een verband is tussen blauwe bessen en vertragingen in mentale veroudering tot wel 2,5 jaar! Blauwe bessen hebben ook een positief effect op je geheugen.

     

    • Blauwe bessen werken anti-diabetisch: Onderzoek suggereert dat anthocyanen in bosbessen gunstige effecten hebben op de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme. Deze anti-diabetische effecten zijn echt mind-blowing. De bessen bevatten ook veel minder suiker dan andere fruit.

     

    • Blauwe bessen spelen een rol in spierenherstel: Weer door antioxidanten! Na het trainen hebben je spieren een oxidatieve stress ervaren. Om te herstellen, mag je wel wat antioxidanten toevoegen aan je dieet. Deze bessen kunnen dus de schade - op moleculair niveau – te verminderen, waardoor pijn en verminderde spierprestaties worden geminimaliseerd.

     

    • Blauwe bessen beschermen je blaas: Net als cranberries bevatten bosbessen stoffen die kunnen voorkomen dat bepaalde bacteriën zich aan de wand van je blaas binden. Dat kan dan leiden tot een urinaire infectie. Je kan de kans dat je urinaire infectie krijgt verkleinen door hogere consumptie van deze lekkere donker blauwe goud!
    Rating: 5 stars
    1 vote

    Add comment

    Comments

    There are no comments yet.