Gezondheidsvoordelen: Bleekselderij

10 jaar geleden had ik niet gedacht dat ik elke week een bleekselderijsap zou drinken. Wie doet dat?! Wat is zoo bijzonder aan deze groene groente? Toen ik me verdiept heb in de kracht van rauwe voeding zoals groenten en fruit, kwam ik tegen een Americanse medische gezondheidsspecialist, Anthony William. Deze man heeft tienduizenden mensen genezen van, wat door onze westerse wereld bregrepen wordt als “chronische ziektes.” Denk hier aan diabetes, huid aandoeningen, hartproblemen, etc. Hij heeft honderdduizenden volgers op sociale media waarop mensen hun magische ervaringen delen. Mijn droom is dat onze huisartsen zich in de toekomst gaan verdiepen in de magische werking van voeding op ons lichaam want natuurlijke voeding is onze goud en zo moeten we met natuur omgaan. Met respect. Want natuur houdt ons gezond! Laten we nu gaan kijken wat de wetenschap zegt over de mogelijke effecten van bleekselderij.

Waarom is bleekselderij zo goed voor ons?

 

  • Elektrolytische balans, hydratatie & pH regulatie: Naast het feit dat deze groenten echt een vitaminebomb is omdat het veel vitamine C, vitamine A, vitamine B6 bevat, zijn er ook flavonoïden te vinden. Het is wetenschappelijk bewezen dat flavonoïden (fytonutiënten) zorgen voor een elektrolytische balans. Elektrolytische balans is bereikt door genoeg elektrisch geladen mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium binnen te krijgen via voeding. Deze mineralen hydrateren je lichaam en reguleren je pH.

 

  • Werkt cholesterolverlagend: In een studie met ratten, hebben wetenschappers aangetoond dat een verbinding, ook genoemd 3-n-butylphthalide (BuPh), vet-verlagende eigenschappen heeft. Bleekselderij bevat BuPh en dankzij deze verbinding kan de bleekselderij cholesterol in je bloed verlagen.

 

  • Cellulaire bescherming: Bleekselderij bevat een bijzondere groep antioxidanten - flavonoïde en polyfenol-antioxidanten. Deze bestrijden oxidatieve stress (vrije radicalen) die kan leiden tot cellulaire schade en ontsteking.

 

  • Algemene hartgezondheid: Bleekselderij kan ook bloeddruk verlagen omdat het spieren (dus ook hart) ontspant. Het verbetert ook de stroom van calcium en kalium in en uit de cellen. Positieve effecten van deze groenten waren ook gemerkt op het functie (uitrekken en intrekken) van de bloedvaten.

 

  • Lever beschermende eigenschappen: In een paar studies was het aangetoond dat de enzymen-functie van de lever is verbeterd en de vetten waren verlaagd vanwege de toevoeging van bleekselderij aan hun dieet. De effect was vergroot hoe meer bleekselderij ze aten.

 

  • Bleekselderij bevat anti-microbieel & anti-kanker eigenschappen: Bleekselderij bevat polyacetylenen die helpen de toxiciteit te verminderen en kanker zoals bijv. borstkanker, darmkanker en leukemie te helpen bestrijden, volgens de onderzoek van Aarhus universiteit in Denemarken.
Rating: 5 stars
2 votes

Add comment

Comments

There are no comments yet.