Hoe word ik wakker zonder wekker?

Zal het niet zo fijn zijn als je elke ochtend gewoon wakker wordt, zonder moeite en met veel energie? We leven in een moderne maatschappijn met bepaalde gewoontes. We zijn verteld dat het normaal is om even bij te slapen in het weekend, dat het normaal is om kopje koffie te drinken, en dat het helemaal ok is met een wekker wakker te worden...hmmm. Ik denk iets anders!

Laat me eerst even uitleggen hoe het eerst met mij ging... 

Toen  ik 19 was had ik heel weinig energie. Elke dag was ik aan het vechten. Het kwam tuurlijk ook door schoolstress en veel verandering in mijn leven maar mijn dieet? Ik heb niet eens gedacht aan wat ik at. Ik at gewoon. Gewoon zoals iedereen, zoals maatschappelijk geaccepteerd en "normaal."  Brood, pasta, speculaas, pindakaas (bewerkt met toegevoegd suiker en olie), nutella, ook fruit en groenten maar erg weinig. Fruit en groenten was meer een "side-dish" - een toevoeging, niet het hoofdgerecht. Ik ging veels te laat naar bed. En bioritme? Had ik helemaal geen. Pas nu zie ik hoe onbewust ik jaren lang geleefd heb!

Waarom ben ik zo enthusiast over gezonde vegan dieet en speciaals raw food? Omdat het mijn leven heeft veranderd! 

Ik was niet alleen moe, maar ook depresief en angstig. Ja... En nu? Ik HOU van het vroeg wakker worden en werk met passie in mijn gewone baan en voor mijn eigen mini project Plants at Heart

Lees lekker door mijn 4 tips gebasseerd op inzichten van plantaardige artsen en mijn eigen ervaring. Waarschuwing: De tips vragen van jou om open te zijn en vragen veel verandering in je levenstijl. Realiseer je dat als je je anders wilt voelen, is het noodzaakelijk dat je andere beslissingen maakt. Het is simpel maar niet makkelijk. Maar stap voor stap gaat je het lukken! Het is mij 2-3 jaar geduurd en ik blijf leren... 

4 tips om zonder wekker wakker te worden 

TIP 1: Drink alleen water, vers geperste sappen en kruiden thee

Je lichaam bestaat uit 70% water! De dranken hierboven gaan je op de gezonde manier hydrateren. Dit gaat je voelen. Water speelt een ontzettend belangrijke rol bij veel lichaamelijkse processen zoals metabolisme en concentratie. Alcohol, koffie en artificieel gezoet drank trekt water uit je lichaam. Deze dranken gaan je gezonde pH balans negatief beinvloeden. Bovendien kan je makkelijk verslaafd raken aan koffie en weet niet niet meer hoe je zonder koffie kan leven. Dit kan anders ;) Probeer kruiden thee te drinken. Het aanpassing is lastig maar op langere termijn word je hiervan super gelukkig omdat je op een natuurlijke energie gaat leven in plaats van "artificiele". 

TIP 2:  Zorg ervoor dat je energie uit vegan onbewerkt voeding komt

Eet vooral fruit en groenten. 800-1500g per dag - meer mag! Als 75-85% uit je dieet gesteld is uit fruit en groenten, gaat je energie al omhoog. Je krijgt ontzettend veel natuurlijk water met mineralen en vitaminen binnen. Eet een handje noten en/ of zaden om goede vetten te ontvangen.

Voorbeeld: Maak een grote smoothie de ochtend! Pak 3 bananen, 150g blauwe bessen, dadels, 80g spinazie en daar is je smoothie! In de avond, maak een grote salade van spinazie, rucola, noten, gedroogde tomaten en avocado. Voeg paprika / tomaten of andere groenten toe en that's it! 

Eet fruit gedurende de dag want je hebt de natuurlijke suikers nodig voor je hersenen en concentratie! 

TIP 3: Eet 3-4 uur niet meer voordat je gaat slapen 

Je lichaam heeft een ritme. Er is tijd om wakker te worden, er is tijd om te eten en tijd om naar bed te gaan. In een moderen maatschappij wordt dit vaak niet gerespecteerd en we hebben gewoontes ontwikkeld die ervoor zorgen dat je makkelijk uit balans raakt. Je lichaam bereid zich op rust en herstel in de avond uren (17.00-21.00).  Het lichaam kan niet tegelijk herstellen als hij nog voedsel aan het verteren is.  Hoe weet je dat? Dat je nog om 7-8uur in de avond vol zit en moe bent, maar eigenlijk niet makkelijk in slaap kunt vallen. Hoge kans dat je ook moeilijk en moe wakker word omdat je lichaam niet genoeg rust had, het andere werk aan het doen was, dan hij natuurlijk zal willen. Eet dus niks meer 3-4uur voodat je naar bed gaat en merk het verschil zelf. 

TIP 4: Volg je bioritme en ga op tijd naar bed

Als je je bioritme volgt dan heb je energie na het wakker worden en die energie zakt op een langzaame manier totdat je bereid bent om te gaan slapen. Maar er zijn nu mensen die juist in de avond energie krijgen opeens? Zo genoemd night owls. Nacht en ochtend mensen zijn een fabel. Waarom? Omdat iedereen uit natuur dezelfde ritme heeft. Adrenaline zorgt in de ochtend ervoor dat je energie hebt, en in de avond ga je lichaam melatonine aanmaken. Echter, door onze gewoontes maken we juist meer adrenaline aan laat in de avond, in plaats van de slaaphormoon melatonine.

Het probleem is dat we onze ritme niet volgen, omdat we gewontes hebben die zorgen ervoor dat we in de avonduren gestimuleerd zijn (eten, tv, mobiel). We  denken dat we aan het ontspannen zijn als we tv kijken, toch vraag je veel van je hersenen, die constant input blijven ontvangen - ook als het iets leuk is! Het geeft jezelf geen echte rust. 

Zet alles uit rond 8uur in de avond en ga een boek in bed lezen of doe yoga, mediteer, praat met je familie, maar gebruik geen mobiel / tv om jezelf af te leiden. Gun jezelf rust. Het kost tijd om je gewoontes aan te passen maar het werkt HEEL GOED! 

Als je stopt met jezelf te stimuleren, word je al rond 8 uur moe als je jezelf niet afleidt met tv of mobiel. Op het moment dat je je moe voelt, ga gewoon slapen. Luister naar jezelf. Laat je lichaam vertellen wat hij nodig heeft. 

 

Werk met je lichaam mee en je ga je een wereld anders voelen! 

Probeer deze tips, wees lief voor jezelf en let the magic happen ;) 

Ik hoor het heel graag wat je ervaart! 

 

Liefs, 

Michaela. 

 

Rating: 5 stars
1 vote

Add comment

Comments

There are no comments yet.